Chleb Rzymianina

chlebownik
Opracowanie: Römertopf
Na podstawie: http://www.smakprostoty.pl/ext/producenci/45/1/95/156
W starożytnym Rzymie tłum głośno domagał się chleba i igrzysk, jak napisał rzymski poeta, Juwenalis. Co znamienne, od tysiącleci chleb stanowił podstawę posiłku, a istniejąc już prawie 12000 lat, darzony był zawsze niemal mistycznym kultem.

Warto zwrócić uwagę, iż specjalnie dla niego tworzy się różnego typu kuchenne sejfy – pojemniki na pieczywo. Lodówka służy przechowywaniu różnych produktów, w szafkach chowa się wiele rodzajów makaronów, kasz, mąk, a chleb – od wieków już – skrywa się przed łakomym wzrokiem w tylko dla niego stworzonych chlebownikach. To wyraźnie świadczy o szacunku, jakim do dziś, nawet podświadomie, darzy się pieczywo.
Pszenny, żytni, razowy, ze zbożami i ziołami – umości się wygodnie w ciekawym pojemniku na chleb niemieckiej marki Römertopf, która, wykorzystując starożytne technologie, stworzyła gliniane pojemniki na pieczywo. Tłumacząc nazwę firmy – wykreowała prawdziwe rzymskie garnki. Co ciekawe, naczynia w podobnym kształcie towarzyszyły rzymskim legionom w podbojach Europy.
Firma Römertopf już od ponad 40 lat tworzy gliniane naczynia, propagując w ten sposób zdrowy styl życia i promując najprostsze, całkowicie naturalne materiały jako te, które udoskonalają smak przechowywanych w nich produktów.
Wypalane z naturalnej glinki pojemniki będą bardzo długo chroniły pieczywo przed wyschnięciem i pokruszeniem, a to z tej racji, że glina ma właściwości bakteriobójcze, zapobiega rozwijaniu się pleśni i utrzymuje w naczyniu stałą temperaturę, tworząc specyficzny, sprzyjający pieczywu, mikroklimat.
Naturalna glina oddycha, przepuszczając parę wodną, stąd pieczywo przechowywane w chlebowniku Römertopf nie zniszczy się przez długi czas. Dodatkowo na przeciwległych ściankach naczyń znajdują się trzy otwory wspomagające cyrkulację i wymianę powietrza. Otwory napowietrzają pieczywo, równocześnie nie pozwalając mu wyschnąć. Pieczywo przechowywane w stworzonym z naturalnej, ekologicznej glinki pojemniku bardzo długo zachowa smak i aromat.
Chlebowniki Römertopfsą ekologiczne i z tego względu, że myje się je wyłącznie bieżącą wodą, bez użycia detergentów, czy płynu do naczyń. W ten sposób glina zachowuje przez lata swoje właściwości.

Te ciężkie i potężne naczynia o okrągłym bądź owalnym kształcie świetnie wpasują się w styl rustykalnej lub tradycyjnej kuchni, sprawiając, że zaczyna przypominać magiczną, pachnącą drożdżowym ciastem przestrzeń, po której krzątała się szykująca pyszności babcia.
Pojemnik na chleb kultywującej rzymskie tradycje marki Römertopf może być idealnym prezentem dla wielbicieli aromatycznego śniadania.

Ceniący Rzymian za pomysłowy, gliniany wynalazek, sklep www.smakprostoty.pl sięga po kolejną, pachnącą zbożem kromkę chleba chowaną w pojemniku Römertopf.

Krystian Wawrzyczek – technik technolog żywienia zbiorowego
Joanna Gawlikowska
Na podstawie: www.SmakProstoty.pl
Opracowanie: J. Gawlikowska, K. Wawrzyczek
09-08-21 09:22
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.