W gospodarstwie domowym do codziennego życia pomocnych jest wiele rozmaitych przyrządów. Miejscem, gdzie takich przyrządów potrzebuje się najwięcej, jest kuchnia. Tam bowiem trzymane są akcesoria służące do przygotowywania posiłków. Przygotowywanie może odbywać się na dużo różnych sposobów, stąd tych akcesoriów jest więcej.
Opracowanie: Skagerak Denmark
Na pewno będą to różnego rodzaju garnki, patelnie i tak dalej, ale także elementy zastawy stołowej. By elementy te mieściły się w niejednokrotnie ciasnych kuchniach, nabywa się rozmaite meble do
kuchni w postaci szafek i półek. Akcesoria takie jak szklanki, deski do krojenia czy kieliszki mogą zostać zawieszone na ścianie lub z wykorzystaniem odpowiednich uchwytów, co pozwala na zaoszczędzenie przestrzeni.
Elementy tak zwanej
zastawy stołowej tworzą dużą część wyposażenia przechowywanego w kuchni. Są to wszelkie przedmioty służące do serwowania i spożywania dań. Są to więc różnorodne serwisy obiadowe i kawowe z różnych tworzyw, a także sztućce i inne
naczynia. Zestawy obiadowe zawierają zazwyczaj większą liczbę części niż zestawy kawowe i są to takie elementy jak na przykład waza do zupy. Ogromnie cenione są serwisy wyprodukowane z porcelany, która jest tworzywem dobrego gatunku. Zestawy porcelanowe charakteryzują się najczęściej delikatnością, co także wiąże się ze zwiększonym niebezpieczeństwem rozbicia. Są również zestawy z bardziej wytrzymałych tworzyw. Właściwym przykładem może być
ceramika, z której produkowane są między innymi
kubki i inne części specyficznej zastawy bolesławieckiej. Niezwykle istotne są także elementy dodatkowe na specjalne okazje takie jak między innymi patery na ciasto.
Opracowanie: Geoffrey Franklin
Na podstawie: http://www.flickr.com
Remontowanie własnej
kuchni to bez wątpienia nadzwyczaj wymagające zadanie. W życiu każdego z nas kiedyś przychodzi czas, kiedy to musimy poddać nasze zaplecze gastronomiczne niesłychanie dużej odnowie. Taki stan rzeczy jak najbardziej jest nadzwyczaj nieprzyjemne, głównie ze względu na konieczność przeprowadzenia często męczących prac remontowych.
Bardzo istotną rolę pełnią również
sztućce. Służą one do poprawnego spożywania podawanych dań. Zasady savoir vivre’u określają bardzo dużą liczbę rozmaitych sztućców, które wybiera się zależnie od rodzaju dania. Przykładowo ciastko należy jeść albo widelczykiem albo łyżeczką, a wybór zależny jest od rodzaju deseru. Za oznakę luksusu i bogactwa uważa się używanie sztućców wykonanych z kosztownych tworzyw jak na przykład srebro czy złoto.