Włoskie wina przy posiłku

Opracowanie: hlkljgk
Niewątpliwie każdy, kto miał gości, zapraszał na spotkanie z połówką lub udawał się w odwiedziny do przyjaciół stanął wówczas przed dylematem|miał niegdyś problemem, jakie wino na tę okazję wybrać. Nie jest to proste zadanie, gdyż czerwone wino dla wielu osób amatorsko kosztujących tego alkoholu różni się tylko wielkością butelki. Biorąc pod uwagę wino wytrawne należy być niezwykle ostrożnym, ponieważ nie każdy jest zwolennikiem tak mocnego smaku. W naszym kraju kultura picia wina jest wciąż w powijakach, znajdujemy się bardzo w tyle za Państwami jak Włochy czy Francja w których wino jest świętowane a nie wypijane ze względów tylko zabawowych. Mimo to, kultura picia wina poprawia się każdego roku i świadomość jest znacznie większa niż w latach dziewięćdziesiątych.

Do produkcji białego wina używa się przede wszystkim jasne winogrona. Co nie znaczy, iż ciemna wersja tych owoców się do tego nie nadaje. Białe wino produkuje się przy użyciu fermentacji czystego moszczu, czyli soku ze świeżo wyciśniętych owoców. Najbardziej popularne białe wino we Włoszech to Soave. Swoją popularność zawdzięcza stosunkowo niskiej cenie a także odpowiednim walorom smakowym.

To wino posiadające względnie słaby aromat. Degustując je poczujemy migdałową nutę. Próbując tego białego wina posiada się nieodparte doznanie lekkości i harmonii. Nie ma jednej, najlepszej recepty na ułatwienie tego problemu. Wielu osobom może szczególnie odpowiadać wino wytrawne kalifornijskie, a innym wyszukane i lżejsze czerwone wino Pinot Noir.

Znajdą się też entuzjaści wina toskańskie, jednak oraz tutaj pojawia się problem – czerwone wino, białe, a może różowe? Można zacząć poszukiwania metodą prób oraz błędów – kupując wina z rozmaitymi etykietami – i tym sposobem wyszukać faworyta. Wino wytrawne musi być dojrzałe, odpowiadać gustowi, a zwłaszcza być oryginalne. Dobrym rozwiązaniem jest też wyszukanie okazji do degustacji win, w czasie której czerwone wino z rozmaitych zakątków świata można jedynie spróbować i dzięki temu zaoszczędzić pieniądze na kupnie całej butelki, niekoniecznie trafionej. Jak przedtem w pisaliśmy, białe wino sporządza się z wykorzystaniem fermentacji czystego soku, z kolei czerwone wino tworzy się w przy pomocy skórek i pestek owoców. Występuje ono w przeróżnych odcieniach czerwieni: od purpury, przez rubinowy, ceglasty, wiśniowy, po czarno -czerwony.

Czerwone wino tworzy się z ciemnych winogron zwanych potocznie czarnymi. Jedno z najbardziej znamienitych czerwonych win włoskich to bez wątpienia Bardolino. To wino wytrawne produkowane w prowincji Werona. Zalecane do pierwszych dań, salami, pieczeni oraz serów. Trzeba je podawać w temperaturze pokojowej.

Do śniadania, obiadu, kolacji. Win włoskich nie może zabraknąć w kuchniach Włochów w ciągu żadnego z posiłków. Z tej przyczyny nie dziwi fakt, że mieszkańcy Italii prowadzą jeśli chodzi o spożywanie wina. Mówiąc precyzyjnie zajmują drugie miejsce na świecie. Jeden mieszkaniec tego kraju wypija rokrocznie 70,8 litra wina.
15-08-29 07:51
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.