Opracowanie: Silit
Na podstawie: Silit
Kuchnia stanowi najważniejszy element prawie każdego domu. Jest miejscem przygotowywania posiłków, a także na co dzień pełni rolę rodzinnego miejsca spotkań. Jeszcze niedawno jedynymi wykorzystywanymi tam naczyniami w których robiono posiłki były
garnki, rondle i
patelnie. Od pewnego czasu obserwować można pewną zmianę. W polskich kuchniach zagościł wok.
Rodzaje woków
W naszych kuchniach wok to do tej pory mało poznane urządzenie. Tymczasem w Azji jest on głównym naczyniem służącym przyrządzaniu posiłków. Wyglądem przypomina patelnię, jednakże różni się od niej kolistym kształtem oraz dużo większą szybkością gotowania. Wyróżniamy kilkaparę rodzajów woków biorąc za przesłankę sposób ich wykonania. Są to: woki żelazne, woki żeliwne, woki ze stali węglowej,
woki emaliowane i woki z powłoką nieprzywierającą.
Jak najlepiej gotować w woku
Najczęściej wykorzystywaną metodą przyrządzania potraw w tym azjatyckim naczyniu jest smażenie i mieszanie na silnie rozgrzanym oleju. Ta forma gotowania, zwana stir-frying sprawia, że składniki które stosuje się do przyrządzenia
potrawy nie tracą pierwiastków odżywczych. Dzieje się tak, jako, że gorący olej opieka zewnętrzną część składnika, rozgrzewając jedynie wnętrze. Istotne jest, aby zawartość woka wiele razy mieszać. Pozwoli to uniknąć przylegania dania do
naczynia. Nie należy też zapominać, aby na początku gotować składniki, które trudniej ulegają wpływowi temperatury. Inną, popularną metodą smażenia w woku jest deep-fry, czyli przygotowywanie na dużej ilości oleju.
Opracowanie: Vittore Comforto
Na podstawie: Vittore Comforto
Świeże warzywa, odpowiedni kawałek mięsa, szczypta przypraw – wszystko zmieszać w garnku, rondlu lub na patelni z nieprzywieralną powłoką. Brzmi jak magiczna receptura? A jednak nie, bowiem dobrze dobrane składniki to podstawa kulinarnej magii.
Wok żeliwny przyjął się w Polsce
Woki w Chinach wykonywane są przeważnie z żelaza. W naszym kraju natomiast ogromnym zainteresowaniem cieszą się woki żeliwne. Ten rodzaj naczynia jest polecany ze względu na tworzywo, z którego jest wykonany. Wok żeliwny nie tylko prędko się nagrzewa i bardzo długo zatrzymuje ciepło, ale także zapobiega przypalaniu potraw.
Grunt to rozeznanie
Bez względu na to jaki rodzaj woku będzie służył w naszej kuchni, dokonując jego zakupu trzeba się rzetelnie rozeznać w kategorii materiału, z którego został wykonany. Obecnie wiele jest imitacji oryginału, które w niczym nie przypominają tradycyjnego, chińskiego woka.