Hipeastrum wyrasta z cebulki na wspaniały, aksamitny kwiat, a jedna gruba, pusta w środku łodyga może unieść od dwóch do pięciu pąków. Wymaga stanowiska dobrze oświetlonego, ale chłodnego. Rozmnażanie przez oddzielanie cebul przybyszowych.
Wolno rosnąca, miniaturowa odmiana świerka o kulistym pokroju i niebieskiej barwie igieł. Powinna być sadzona w zacisznych, osłoniętych, ale nie zacienionych stanowiskach.
Bardzo dekoracyjnie rosnąca roślina, kwitnie wczesną wiosną. Kwiat hipeastrum symbolizuje dumę po przekwitnięciu ścinamy, a jej łodyga zasycha. Rozmnażanie prowadzimy z cebul. Jako kwiat cięty może długo stać w wazonie.
Świeże liście mięty stanowią wyśmienity dodatek do sałatek, warzyw, mięs, czy napojów, a zalane wrzątkiem i zaparzone przez krótki okres będą wyśmienitym napojem pitym na gorąco lub jako napój chłodzący. Napary z mięty nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i chorych na nerki. Ściętą miętę powinniśmy suszyć w cieniu w przewiewnym miejscu lub w suszarni ogrzewanej w temperaturze do 35oC.
Młode liście zebrane na wiosnę, można mrozić lub suszyć. Aromatyczny lubczyk stanowi dodatek do zup, bulionów i pieczeni. Bardzo często wykorzystujemy również korzenie lubczyku, zawierające m.in.: olejki eteryczne, związki żywicowe, cukry i kwasy organiczne.